Рада адвокатів Харківської області вітає з Днем соборності України!

Рада адвокатів Харківської області вітає з Днем соборності України!

Сьогодні Україна відзначає День Соборності!

22 січня в Україні відзначають День Соборності. Це свято символізує єдність Української держави та має велике історичне значення.

 

Саме цього дня 1919 року в Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки – історичний̆ акт об’єднання українських земель в одній̆ державі. І хоча в подальшому внаслідок невдач Української революції̈ 1917–1921 років державність зберегти не вдалося, це була основоположна подія для українського державотворення.

 

Головною традицією свята є “живий ланцюг” єдності. Вперше така масова акція відбулася 22 січня 1990 року – у 71-шу річницю Акта злуки. Тоді понад мільйон людей узялись за руки й утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Акція стала яскравим проявом єдності, прагнення українців до свободи. Відтоді “живі ланцюги” в країні у різних містах створювалися неодноразово, символізуючи єдність українського народу. Гаслами Дня Соборності стали слова: “В єдності сила!” або “Разом сильніші!”

Понад століття тому було проголошено об’єднання українських земель в єдину самостійну державу. Цей крок став вирішальним на шляху до нашої незалежності. 

Україна довела всьому світові, що соборність – це не лише спільна територія, це спільні прагнення та цінності.

Сьогодні ми продовжуємо відстоювати право України бути вільною, суверенною  державою. Наша сила – у непохитній єдності та підтримці один одного! 

Слава Україні!

405